Vaniljesaus med eller uten klumper

Flere og flere ferdigprodukter er tilgjengelige i butikkhyllene. Det er faktisk slik at man får noen rare blikk når folk hører at man lager ertestuing, surkål, saus osv. fra bunnen av. Men har man tid og ork, så er det så mye å vinne på det! Og det er ikke nødvendigvis sånn at det tar så mye lengre tid, man må bare planlegge litt på forhånd så man har alle ingrediensene tilgjengelig.

Vaniljesaus er en favoritt som uten tvil er best hjemmelaget. Og ikke bare smaker den bedre, men det er også tilfredsstillende å vite nøyaktig hva det er man putter oppi sausen. Les bakpå pakken til diverse matvarer du kjøper i butikken, og noe av det vil omtrent minne om en kjemibok. Vi hadde en pakke vaniljesaus i kjøleskapet som gikk ut i april, og selv om den var åpnet, så var det ikke antydning til mugg flere uker etterpå. Og siden ingen i mitt hus ser på datostemplingen, så havnet dette på min pappas dessert. Ble han dårlig? Aldeles ikke, og han ville ikke høre snakk om at noe skulle kastes så lenge smaken var tipp topp. Man kan undre seg hva slike matvarer tilsettes for å være holdbare så lenge.

Uansett, tilbake til sakens kjerne; vaniljesaus!

1,5 dl kremfløte
4 dl melk
1 vaniljestang
1 dl sukker
5 eggeplommer

Rør eggeplommene lett sammen i en kjele idet du har skrudd på plata. Tilsett fløte, melk og sukker. Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha i sausen. Jeg pleier ha i selve stanga også for å utnytte smaken maksimalt, bare husk å fjerne denne etterpå.


Kok opp under omrøring, og når sausen er passe tykk så tar du kjelen bort fra plata. Jeg pleier å kjøle den ned i iskaldt vann i vasken.

Noen ønsker helt klumpfri saus, og i såfall kan du sile den så den blir helt jevn. Jeg gjør aldri dette, men mitt kjøkken er ikke et typisk blogger- kjøkken. Her er det klumper og herligheter!


E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park