Edle dråper i Holyrood Destillery

I en 180 år gammel bygning, finner man Edinburghs splitter nye destilleri. Og med en beliggenhet like ved Holyrood Park så kan man virkelig si man er i hjertet av Edinburgh når man nyter destilleriets edle dråper. Det vil si, siden destilleriet er så nytt, så er det faktisk Whiskyer fra andre destilleri man får smake på. Whisky må nemlig lagres i minimum 3 år for å kunne kalles Scotch Whisky. Men det blir også produsert gin her, og den er fullt drikkende allerede.
Velkomstdrink; varm, krydret toddy med enten Whisky eller gin.


Det som var ekstra spennende var at vi fikk komme inn i det aller helligste; selve produksjonsavdelingen. Det var utrolig spesielt å stå bare noen cm. fra væsken som om noen år ikke bare vil være høyst eksklusiv, men også verdt enorme summer.
Kjempeflink guide som var tydelig engasjert og formidlet både historikk og smaksopplevelser så vi alle lot oss rive med. Jeg kunne sannsynligvis ikke vært guide her, da måtte jeg i såfall stått over smaksprøvene. Lite inspirerende å ha en guide som begynner å snøvle. Men vår guide hadde så klart null problem.




Jeg har alt materielt jeg trenger, og vel så det. Jeg ønsker meg ikke noe til jul som ikke kan spises, drikkes eller brennes ned. Men disse tønnene er et eneste stort unntak! Da guiden vår manglet noen glass, trykket hun lett på en av tønnenes fasade, døren åpnet seg og det var et kamuflert skap! Genialt, stilig og praktisk, og noe jeg ser kan skje i mitt framtidige hjem.

Men helt alvorlig; lagringen i tønner er den viktigste faktoren som avgjør smaken på Whiskyen. For det første så vil selve treverket sette smak på Whiskyen. Og ofte har det vært lagret andre ting på tønnene først, som også vil sette sin smak på Whiskyen. Selve treverket puster, så klimaet rundt lagringsstedet vil også gjøre sitt. Her er det altså flere faktorer som spiller inn for at Whiskyen skal få nøyaktig den smaken man ønsker.

Det er også en annen faktor som spiller inn på smaken; nemlig tid. Jo lenger Whiskyen lagres i tønna, jo mer av smakene fra treverket, tønnas tidligere innhold og klimaet rundt vil den trekke til seg. Vanligvis lagres Whiskyer i 6- 12 år før den tappes på flasker. Men det skjer noen andre ting med Whiskyen som lagres i årevis; alkoholstyrke og innhold endres. Alkoholstyrken reduseres med 3- 4% i året (men det er litt å gå på siden de fleste Whiskyer har en alkoholprosent på mellom 68 og 70% når de blir tappet over på tønner). Innholdet i tønnene reduseres med ca. 2% i året. Dette kalles for "Angel's Share", englenes andel. Det sies at Skottland har verdens lykkeligste engler.

Når Whiskyen er tappet på flasker, stopper modningsprosessen. Så har du en flaske med en 12 år gammel Whisky, så er den fortsatt 12 år selv om du har lagret flasken i lengre tid.
Cheers, eller "Good health"!

E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park