Giant's Causeway

På den siste dagen min i Irland kjørte vi en tur nordover, og det var virkelig vakkert å se det knallgrønne, irske landskapet passere forbi bilvinduet. I bilen spilte vi annenhver sang norsk og irsk, og det å ha irske shantyer (en type rytmisk arbeidssang) og folkemusikk som akkompagnerte utsikten var virkelig toppen av kransekaken.






Ved Antrim- kysten i Nord- Irland ligger et område som kalles Giant's Causeway. Dette området består av nærmere 40 000 basalt- søyler (en bergart av vulkansk opprinnelse), de fleste sekskantede. 
Formasjonene er et resultat av et underjordisk vulkanutbrudd for ca. 60 millioner år siden. Utbruddet strakk seg nordover til Skottland hvor man kan finne lignende steinformasjoner. Det er også andre steder i verden dette fenomenet har oppstått, men Giant's Causeway er et av det største og best bevarte områdene, og er på UNESCOS verdensarvliste. 


Det er et irsk sagn knyttet til Giant's Causeway sin opprinnelse (og til selve navnet). Og det forteller at det var en irsk kjempe, Finn Mac Cumaill, som ønsket å duellere med en skotsk motstander; Bennandonner. Så han bygget en bro så Bennandonner kunne komme seg over. Og skotten var ikke vanskelig å be, og la i vei over broen. Men da Finn fikk se sin motstander ble han vettskremt av størrelsen, løp hjem til sin kone og ba henne gjemme ham. Og hun la ham i en diger vugge, utkledt i babytøy. Da Bennandonner kom inn ble han fortalt at dette var Finns sønn, og skjønte at hvis dette bare var sønnen så ville nok faren bli alt for stor å sloss mot. For sikkerhets skyld så raserte han broen på hjemturen så han ikke skulle få uønsket besøk. Det er derfor de spesielle søylene finnes både på kysten av Antrim og ved Finnegans Cave på Staffa ved kysten av Skottland. 





Jeg synes også det er vel verdt å nevne at James og Oliver Phelps (bedre kjent som Wiltersen- tvillingene fra Harry Potter) også har latt seg imponere av Giant's Causeway.

Bilder fra Belfast Telegraph.


Kan man ikke nesten si at vi har møttes da?



 E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park