Vardås kystfort på Nøtterøy

Under mitt besøk på Nøtterøy ble jeg tatt med til Bergan og restene av et tysk kanonbatteri fra andre verdenskrig. Det ble en interessant tur, og jeg fikk tilegnet meg ny kunnskap.


Mot slutten av andre verdenskrig (1944) var Norge fortsatt under tysk okkupasjon, og den tyske marineledelsen besluttet å anlegge et tungt kanonbatteri ved Vardås på Nøtterøy. Batteriet skulle bestå av tre kanoner slik at de skulle dekke innløpet til hele Oslofjorden.

Granatene som skulle brukes på Vardås veide hele 800 kg, og maks rekkevidde var på 42km. Tyskerne brukte russiske krigsfanger som arbeidere, og de arbeidet døgnet rundt helt frem til frigjøringsdagen i 1945. Bare den nordligste av kanonstillingene ble ferdig. Ved frigjøringen i 1945 ble det løslatt 900 russiske fanger fra Bergan fangleier. Etter krigen tok Forsvaret over området for militært bruk, men bestemte i  1957 at Vardås skulle avvikles. I 1993 ble størstdelen av området åpnet for publikum.

Hele området bærer fortsatt preg av krigshistorien, og både veier, trapper og ganger er godt synlige. Selv om det har blitt en del tagging på stedet og noe overgrodd, blir man fortsatt litt tankefull der man går, vel vitende om blodslitet som var livet til menneskene som levde og jobbet på Vardås.


E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park