Ostekake med julekaker og gløgg

Det er ingen småkaker som går til spille i mitt hus. Men etter julefeiringen er det klart man har litt i overskudd. Så da hiver jeg sammen en skikkelig reste- ostekake, og da går det unna med sandkakene og sjakkrutene.
110 g meierismør
Passe mengde knuste julekaker.

Man må nesten se an mengden selv siden det kommer veldig an på hvilke typer julekaker du bruker. Men når du blander med smøret så skal det være en passe fast blanding som du skal spre utover i en kakeform. Det er litt vanskelig å forklare nøyaktig, men så lenge formen er tett så vil du ikke kunne gjøre noen stor skade, og med erfaring blir alt så mye lettere neste gang.

I denne bakerunden så brukte jeg sandkaker, krumkaker og sjakkruter.

Smelt smøret i en kasserolle, og bland det sammen med kakesmulene. Deretter trykkes massen ned i bunnen på en springform. Jeg pleier å bruke et fint kakefat og sette ringen på springformen direkte på det. Da er det klart til servering når ostekremen er stiv, og det er bare å fjerne ringen. Men da er det helt avgjørende at smørblandingen er passe fast, og at ikke ostekremen er for flytende. Ellers vil det lekke under springform- ringen og kjøleskapet blir riktig så grisete. Jeg snakker av solid erfaring :-)

Sett kakebunnen kjølig og lag ostekremen.
1 pk sitrongelé
3 dl kremfløte
200 g kremost naturell
100 g melis
Frøene fra en halv vaniljestang
300 dl seterrømme

Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Rør sammen ost, vaniljefrø og melis til det blir en glatt røre. Tilsett rømme og bland godt.

Lag gelèen som anvist på pakken, og la den avkjøles litt. Bland deretter geleen inn i ostemassen. Pisk fløten til krem, og vend inn. 
Bland gjerne noen ekstra kakebiter inn i kremen, det kan godt være litt grovere biter.
Hell ostemassen over kjeksbunnen, og sett inn i kjøleskapet. La kaka stå kjølig over natten.

Jeg planla å bruke gløgg- rester som gelè- lokk, men så ombestemte jeg meg og gjorde gelèen til søndagsdessert i steden. Men før den stivnet så brukte jeg en teskje og spredte litt over ostekaka som en dekor. Det er så klart fullt mulig å la geleen stivne nok til å ha oppå kaka, bare husk at den blir mektig og herlig ;-)

4 dl gløgg (altså gløgg som allerede er utblandet med vann)
5 gelatinplater

Legg gelatinplatene i kaldt vann i en bolle. Varm opp gløgg til det nesten koker. Klem ut vannet av gelatinen, og rør dem deretter inn i gløggen så de smelter. Avkjøl gelèen på benken, eller sett kasserollen i isvann i kjøkkenkummen. 

Når gelèen begynner å stivne kan du helle den over ostekaka. Sett kaka kjølig igjen til lokket har stivnet helt. Og om du velger å bruke gelèen som egen dessert, er det bare å la den bli helt stiv, helle over i en dessertbolle og servere med vaniljesaus.

Oppskrift på hjemmelaget vaniljesaus finner du her: Vaniljesaus med eller uten klumper.

Litt som et flykrasj, men ingenting å si på smaken ;-)

E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park