The Alan Turing challenge

Nylig leste jeg en artikkel om at den britiske 50- pundsseddelen skulle få et nytt design. Og det nye designet var virkelig en hyggelig overraskelse som jeg måtte ta meg tid til å lese litt mer om. De nye sedlene skulle nemlig prydes av en helt spesiell mann; Alan Turing.


De som har fulgt bloggen min en stund, husker kanskje at min kjære bror og jeg opplevde Bletchley Park i London og fikk mye ny lærdom om et kapittel i verdenshistorien som ikke alle kjenner til. Jeg har skrevet om opplevelsen her: Med takknemlighet i hjertet i Bletchley Park, og om Alan Turing: Alan Turing, kodenes mann


50- pundsseddelen vil begynne å sirkuleres 23. juni, på Turings bursdag. Dette er også den siste av de britiske sedlene som går over fra papir til polymer. Dette stoffet gjør sedlene mer slitesterke og sikrere mot forfalskning enn vanlig papir. Og selve designet på seddelen rommer ganske mye; naturligvis portrett av Turing selv, en matematisk formel, maskinen som regnes som verdens første datamaskin, et sitat, en signatur, og en kryptert fødselsdato. I tillegg er det andre sikkerhetsdetaljer som ligner andre sedler, som vannmerker og hologram (delvis basert på bilder av Bletchley Park).

Dette er fra hjemmesidene til Bank of England, men søk gjerne opp sedlene på egenhånd så dere kan zoome inn på detaljene, det er faktisk ganske interessant.

Sitatet på den nye seddelen er fra et intervju med Turing i avisa The Times fra 1949: 
"This is only a foretaste of what is to come and only the shadow of what is going to be".

Toppen på kransekaka er at det britiske etterretningsorganet GCHQ (Government Communications Headquartes) har publisert "The Turing challenge"; et sett med 12 oppgaver som er knyttet til den nye pengeseddelen. Oppgavene øker i vanskelighetsgrad inntil man får det endelige svaret. En av GCHQs ansatte sier at en erfaren kodeknekker vil løse oppgavene på "bare" 7 timer. Skulle vært morsomt å vite hvor lang tid jeg hadde behøvd, men det spørs om jeg ikke hadde gitt opp i god tid før 7 timer hadde gått. Men et utrolig kult opplegg likevel, og en fin hyllest til en mann som har betydd så enormt mye for matematikken, vitenskapen og verden slik vi kjenner den i dag. Her kan du ta utfordringen: The Turing Challenge. Lykke til!

The Bank of England heiste regnbueflagget til topps for å markere offentliggjøringen av den nye seddelen. Alan Turing var en uvurderlig matematiker og datamaskinpioner. Han var også homofil i en tid hvor dette ikke bare var sosialt uakseptabelt, men også straffbart. I 1952 ble han dømt for homofil praksis, og mistet sin sikkerhetserklæring så han ikke lenger kunne jobbe med kryptografi og hemmelige tjenester. Han ble dømt til kjemisk kastrasjon. Turing tok sitt eget liv i 1954.


I det store bildet er kanskje et design på en pengeseddel en liten sak. Men det er likevel en påminnelse for oss som lever i dag, som nyter godt av forskningen, oppdagelsene og den krevende jobben til alle dem som gikk opp stiene for oss. Ikke minst la oss også forsøke og lære av feilene, og jobbe for et mer inkluderende samfunn. Så enkelt sagt, men så vanskelig gjort.


E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park