Alan Turing, kodenes mann

Første gang jeg hørte navnet Alan Turing, var i forbindelse med filmen "The Imitation game". Men det var først etter besøket i Bletchley Park at jeg skjønte nøyaktig hvor viktig denne mannen har vært for at verden ser ut slik den gjør i dag.

Alan Turing er mest kjent som matematiker og kryptoanalytiker. Men han var også en begavet filosof, informatiker og langdistanseløper. Han har bidratt vesentlig til den spede begynnelsen på vår moderne datamaskin og regnes som en grunnlegger av teoretisk datateknologi og kunstig intelligens.

Under andre verdenskrig arbeidet Turing i det britiske senteret for kryptoanalyse ved Bletchley Park. Han var en ledende bidragsyter i den omfattende jobben med å knekke tyske koder. 
I en periode var han sjef for Hut 8, og der hadde de som oppgave å knekke tysk marinekryptering.  
Hut 8

Turings kontor.


Turing hadde mange forslag til metoder for  bryde kodene og krypteringene, men den mest kjente er "the Bombe". Og the Bombe var en elektromekanisk maskin som er vanskelig å beskrive. Men enkelt fortalt så gjorde den jobben på Bletchly enda mer effektiv fordi den hurtig kunne gjennomsøke store mengder mulige kode- kombinasjoner i håp om å finne et treff, og dermed oversette tyskernes enigmameldinger.
The Bombe.


I 1952 ble Turing dømt for brudd på homofililovgivningen (homofili var fremdeles straffbart i Storbritannia). I steden for fengsel så måtte han akseptere behandling med østrogeninjeksjoner (kjemisk kastrasjon). I 1954 døde Turing av blåsyreforgiftning, en undersøkelse konkluderte med at han hadde begått selvmord. 

Offentlig unnskyldning på vegne av den britiske stat fra statsminister Gordon Brown. Fra 2009. Geniet Alan Turing fikk aldri oppleve den verdsettelsen og anerkjennelsen han fortjente mens han levde.


"If there ever was a man at the right place at the right time, it was him."

- vår guide, Bletchley


Arbeidet med å knekke krypterte meldinger bidro til enorm hjelp til De Allierte, og til seiere i en rekke avgjørende slag. Arbeidet til Turing og resten av de ansatte på Blechtley, kan ha forkortet krigen i Europa med omtrent to år. Det er enormt mange menneskeliv spart.

Statue av Alan Turing i Manchester.

Fra et spisested på Bletchley.

Jeg syntes det var så spesielt at man drakk av samme typer kopper som de gjorde for over 70 år siden. Vi nøt en kopp te i cafèen, og plutselig så vi en helt lik kopp i flere av kontorene på Bletchley. En sånn detalj gjorde at man liksom ble en del av omgivelsene og atmosfæren.


Knekker koder for å gå på do.

Kryptert inngangsdør.


E x

Kommentarer

  1. Another wonderful blog. Thank you. The bombe machine was a superbly clever invention, but it was only part of his genius. There are some good videos about the bombe machine and how it worked on the YouTube channel numberphile. Best wishes Martin

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you so much. After I had read more about Turing, I realized I had to leave out a great amount of details, otherwise I would be writing a book. Such a complex and genius man. Best wishes from Norway.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park