Med takknemlighet i hjertet i Bletchley Park

I dedicate this entry to someone who turned one hour of our time into a gripping and immensly interesting experience that made a huge impact on us both. Our guide at Bletchley Park, Martin. Thank you warmly for telling us the stories we didn't know we needed to hear.


"Det er umulig å overdrive den dype beundringen, takknemligheten og nasjonale viktigheten vi skylder alle disse menn og, ikke minst, kvinner. De ble sendt ut til dette stedet i all hemmelighet, så hemmelig at noen av deres familier aldri vil få vite den fulle betydning av deres bidrag."

Dette var HM Dronning Elisabeths ord da hun besøkte Bletchley Park 15. juli 2011. Og det er ikke lett å beskrive med ord hva Bletchley Park betydde både før, under og etter 2. verdenskrig. Jeg skal gjøre et forsøk, for det ble virkelig en spesiell og sterk opplevelse da jeg selv var så heldig å besøke dette høyst interessante stedet.

Det var takket være min kjære bror at vi i det hele tatt befant oss i London og på toget på vei til Bletchley. Jeg søkte opp litt historie på veien dit, og til å begynne med så stavet jeg navnet feil. Så lite visste jeg altså. Men etter hvert som jeg leste så ble jeg mer og mer i interessert, og ikke minst fascinert av denne delen av krigshistorien som har gått meg hus forbi.

Da vi kom fram til Bletchley Park ordnet vi oss en audioguide, og ble med på en times lang guidet tur rundt på området. Snakk om å få en døråpner. Guiden vår jobbet frivillig, og ga oss ikke bare en time med informasjon og historie, men hans oppriktige engasjement smittet over på oss som hørte på og vi ble både rørte, nysgjerrige og ikke minst takknemlige for alle disse modige sjelene som jobbet utrettelig for sitt land og folk. Det var så sterkt.


Bletchley Park var under andre verdenskrig base for den britiske etterretningstjenestens kodebryteroperasjoner, og er også fødestedet til den moderne datamaskinen. Historikere har beregnet at takket være kodebryternes jobb, ble krigen kortet ned med opp til to år. Dette betydde uten tvil mange sparte menneskeliv.

På sitt travleste så arbeidet rundt 10 000 mennesker på Bletchley og de tilhørende stasjonene. Det nøyaktige tallet er ukjent. Disse menneskene jobbet med den komplekse oppgaven med å knekke koder, dechiffrere (tolke kryptert tekst), analysere og formidle beskjeder som ble fanget opp fra fiendens radiosignaler. Hele tiden ble arbeidet utført i høyeste grad av hemmeligholdelse.

I 1938 kjøpte det Britiske Parlamentet en del av Bletchley Park for å huse GC&CS (Government Code and Cypher School). De skjønte med andre ord hvor verden var på vei, og det var ikke snakk om om det ble en andre verdenskrig, men når. 

Bletchley Park lå i et utkantområde, men fortsatt enkelt tilgjengelig både fra London, Cambridge og Oxford. Kodebrytervirksomheten flyttet først inn i hovedbygningen, og det var en mindre gruppe som opererte med kodene. I april 1940, etter invasjonen av Norge, ble det rekruttert flere og innført et døgnvakt- system. Fra mai 1940 var det en enorm økning i trafikk og volum siden krigen stadig økte i omfang. Og etterhvert som arbeidsmengden økte, måtte man i tillegg bygge enkle brakker (som kaltes "huts") i tillegg til hovedbygningen.


Maskinen tyskerne brukte for å sende krypterte meldinger kaltes Enigma. Og en standard 3- hjuls Enigma kunne programmeres til et svimlende antall kombinasjoner. Enigmaen brukte hjulene til å endre beskjeder til kryptert tekst. Tyskerne hadde brukt dette systemet i bankindustrien og trodde det var umulig å avsløre.

Før andre verdenskrig hadde flere land prøvd å knekke Enigma- koden. I juli 1939 var Polen forberedt på en tysk invasjon, og valgte å dele arbeidet deres matematikere hadde gjort med Storbritannia og Frankrike. Det var viktig å knekke de tyske Enigma- kodene så hyppig som mulig for å kunne være ett steg foran fienden og unngå tapte menneskeliv.

Andre maskiner ble utviklet under krigen, flere med 4 hjul. Dette gjorde jobben til kodeknekkerne ekstra utfordrende, og i 1942 var det et tidsrom på flere måneder hvor de ikke klarte å knekke noen koder. Dette resulterte i mange tapte menneskeliv.


Hovedhuset på Bletchley, the Mansion.














Byste av Winston Churchill.




Kvinner utgjorde en stor del av staben på Bletchley. Og de hadde langt mer enn bare støttende roller, de utførte avgjørende bidrag til arbeidet med å knekke koder. Den amerikanske kryptografen William Friedman beskrev en arbeidskultur hvor "Rank or status cuts no ice". Arbeidet ble ikke påvirket av arbeidernes rang eller status.




Dette er et minnesmerke over polske matematikere som klarte å knekke Enigma- koden i 1933. De ga fra seg sitt arbeid til britene i 1939 og hjalp dermed De Allierte i sitt arbeid med å knekke koder.

Maskinen "The Bombe" ble utviklet av Alan Turing og Gordon Welchman for å sette opp farten til kodebrytingen ytterligere. Vi fikk se en mengde bilder og illustrasjoner av hvordan the Bombe fungerte, men det var jammen meg komplekse greier. Jeg har prøvd å lese meg opp på emnet i tillegg, men jeg vil ikke kunne forklare på en enkel måte hva denne maskinen nøyaktig gjorde. Så grunntanken må holde; den effektiviserte kodebrytingen. Det var selvsagt veldig viktig at beskjedene fortsatt skulle være relevante da de hadde blitt oversatt.  Dette reddet livet til blant annet mange norske sjømenn. Ved å bryte enigmakodene, og lese meldingene som tyske ubåter sendte tilbake til Tyskland, kunne man lokalisere hvor tyske ubåter oppholdt seg, og dermed avverge angrep.


Under andre verdenskrig ble Block F i Bletchley Park verdens første datasenter. Colossus ble verdens første fungerende elektroniske computer. Oppfunnet av Tommy Flowers for å øke hastigheten på å bryte kodene fra tyskernes komplekse kodemaskin Lorentz.

Under planleggingen av D- Dagen var det helt avgjørende at Tyskland trodde angrepet kom fra en annen kant. Altså en avledningsmanøver. Kodebryterne på Bletchley fanget opp signaler fra Tyskland, oversatte dem og kunne bekrefte at avledningsmanøveren hadde virket. Tyskland ventet ikke angrepet i Normandie, og derfor kunne De Allierte gjennomføre invasjonen. Det var helt avgjørende at at De Allierte fikk bekreftet at avledningsmanøveren hadde virket. Derfor hadde også kodebryterne en nøkkelrolle i at D- Dagen kunne gjennomføres.

Under det ytterst hemmeligholdte arbeidet på Bletchley, visste arbeiderne lite eller ingenting om hva som foregikk i de andre hyttene. Noen analyserte koder i èn hytte uten å ane hvilket arbeid som ble utført i nabohytta. Guiden vår fortalte at det var et ektepar som hadde jobbet på Bletchley. De hadde ikke møtt hverandre på jobb. Ingen av dem ante at den andre hadde jobbet på Bletchley, de holdt løftet om fullstendig hemmeligholdelse. Så fikk de begge en invitasjon til en seremoni for å gjøre heder på de tapre konebryterne på Bletchley. De fikk hver sin konvolutt i posten, og hemmeligheten var avslørt.

Hertuginne av Cambridge, Kate Middleton, sin bestemor jobbet på Bletchley under krigen, og i 2014 besøkte hun stedet og Hut 6 som hadde vært bestemorens base.



Og i 2019 for å se mursteinen med bestemorens navn på minneveggen i museet.


Mer om Alan Turing og filmen "The Imitation Game" kommer i neste innlegg.


"To those veterans who remain, I offer nothing but praise. You were history-shapers and your example serves as an inspiration to the intelligence community today, as they continue the vital work to protect the people of this country.

For your many achievements I give my heartfelt thanks, on behalf of an eternally grateful nation."

- Dronning Elisabeth II av Storbritannia


E x

Kommentarer

  1. Wonderful. Thank you for your kind words. Your blog entry is so very well written. Best wishes Martin

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you so much, I really really appreciate that.
      Best wishes from Norway

      Slett
  2. Så artig at Kate var der og hadde en bestemor som jobbet der!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var nytt for meg også. Det stod sikkert en plass i museet, men hjernen min var til slutt for full til å fange det opp! :-D

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park