Kunst skaper debatt

Siden Bodø er Europeisk Kulturhovedstad i år så er det mye som skjer rundt omkring, av både stort og smått. Fra en billedutstilling på et lite galleri, til konsert med Bryan Adams i Nordlandshallen. Spekteret er stort, og det er noe for enhver smak. 

Noe som er for spesielt interesserte finner sted i Nordlandsmuseet; en utstilling med bærekraftig håndtverk. Eller, det var det vi opprinnelig dro dit for, men museet har også andre utstillinger som pågår, med fokus på samisk håndtverk og historie. Og siden vi først var der, fikk vi like gjerne med oss alle utstillingene. 

Den første omhandlet samenes historie, og deres bakgrunn som et reisende folk, og en ofte ikke akspetert og inkludert kultur.

Da Dagbladet kostet 3 kr, 15. januar 1981.


En god venn av meg vever samiske belter, og jeg har lært at mønsteret i beltet sier noe om hvilken slekt og hvilket disktrikt du kommer fra. Og det finnes derfor utrolig mange forskjellige typer. 


Kunst skal jo provosere og skape debatt, så også dette kunstverket utenfor Nordlandsmuseet. Dette er en del av kunstverket "Girjegumpi" av  Joar Nango. Det har vært på turné siden 2018, var sist i Venezia, og nå Bodø. Tidligere kunstanmelder i Aftenposten, Danby Choi, uttalte at for noen kan det se ut som en skraphaug, for andre er det en påminnelse om en marginalisert kultur. Han mener det er riktig å vise dette i Bodø som er Europeisk Kulturhovedstad, og der er jeg faktisk enig. Jeg synes kunst skal skape reaksjoner, både positive og negative. Synes jeg det er fint? Kanskje ikke, men interessant er det, og absolutt noe jeg finner det meget interessant å kunne diskutere med andre. 

Under Bodø 2024 så jeg også en storslått sammenkomst under det som kalles Eurogym. Og det er et oppvisningsstevne for ungdom mellom 12- 18 år, i regi av European Gymnastics. Ungdom fra hele Europa er samlet i Bodø nå for å ha oppvisninger for hverandre, workshops og andre aktiviteter. Det har vært flere show i Stormen konserthus som til og med har vært gratis for publikum. Veldig gøy å få oppleve! 
 

Til showet i Stormen kunne man komme og gå som man ville, og du verden så mange dyktige turnere det finnes rundt omkring, med forskjellige forestillinger, koreografier og musikk. 


Hele sentrum har vært full av ungdommer fra hele Europa de siste dagene; t-skjorter med hjemlandet på, glitter i ansiktet, sminke og lukten av hårspray. 

Bodø 2024 har bydd på mye interessant så langt, og det er spennende å utvide ens eget repertoar og oppleve ting man vanligvis ikke ville ha prioritert. 


E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park