Med en fot på hver side av lengdegrad 0

På den første dagen vår i London gikk turen til Greenwich. Det ligger sørøst i London, og er lett tilgjengelig med undergrunn, buss eller båt. Hovedmålet vårt der var å komme til 0° lengdegrad. I Greenwich ligger nemlig nullmeridianen (the Greenwich Meridian).


Vi tar det for gitt at vi lett kan finne ut nøyaktig hvor vi er på kloden, og hva klokka er. Men denne kunnskapen har det tatt mange kloke hoder å finne ut av, mange år, og mye prøving og feiling. Vi tar opp telefonen, sjekker klokka, undersøker GPSen, og om vi er i en annen tidssone så innretter smarttelefonen seg enkelt etter den nye tiden, uten at man trenger å tenke så mye over det. Lett som ingenting.

For å kunne regne ut avstander så brukes et system med meridianer.  
(Bilde hentet fra Wikipedia)

Meridian (lengdegrad) er den ene av to akser i jordens koordinatsystem. Lengdegraden går mellom Nordpolen og Sydpolen. Den andre aksen i dette koordinatsystemet kalles breddegrad eller polhøyde. Disse aksene skaper et koordinatsystem som gjør at man kan regne ut lengde- og breddegrader som beskriver nøyaktig hvor på Jorden man befinner seg. Dette er avgjørende kunnskap for navigasjon og tidsberegninger.

Nullmeridianen (eller Greenwichmeridianen) går gjennom Royal Observatory i Greenwich, London. 

Nullmeridianen i Greenwich ble etablert av George Airy i 1851. Siden 1884 har all lengdregradsfastsettelse på jorden hatt denne nullmeridianen som utgangspunkt. 

Greenwich Mean Time (GMT) er den tidssonen som brukes i Storbritannia, Irland og Portugal på vinteren, og hele året på Island. GMT var lenge utgangspunktet for inndelingen i tidssoner, inntil den ble erstattet av universell tid UTC (Coordinated Universal Time). Greenwich Observatory er ikke lenger et fungerende astronomisk observatorium, men hver dag faller en kule nøyaktig kl. 13.00, og det er også et museum for astronomi og navigasjon.

Dette er en del av astronomen Wiliam Herschels teleskop. Herschel er mest kjent for sin oppdagelse av planeten Uranus i 1781.

Fin utsikt til Canary Wharf og O2- arenaen.


Interessant å lære hvordan man klarte å beregne tid og avstander før man hadde et stadfestet, nøyaktig og universelt system.



E x

Kommentarer

  1. Her har du gjort en del research ja :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Det måtte til for at jeg endelig skulle skjønne det! :-D

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park