Kongelige følelser på Demel

Demel er et konditori i sentrum av Wien (Innere Stadt). Konditoriet ble grunnlagt i 1786, og det fulle navnet er "K. u. k. Hofzuckerbäcker", "Keiserlig og kongelig hoffleverandør".
Konditoriet ble grunnlagt i 1786 av Ludwig Dehne. Lokalet lå ved ved Michaelerplatz, og  det var meget gunstig siden dette var i umiddelbar nærhet til keiserresidensen Hofburg. I 1857 ble konditoriet solgt til Christoph Demel, og de opplevde en god økonomisk fremgang. Etter Demels død i 1867, overtok sønnene Joseph og Karl, og konditoriet fikk navnet "Christoph Demel's Söhne". Karls svigerinne var Anna Demel, og hun fikk en avgjørende rolle for konditoriets skjebne i fremtiden.

I 1874 fikk Demel status som leverandør til keiser Franz Josephs hoff. Det betydde at de kunne begynne å benytte seg av tittelen "Keiserlig og kongelig hoffleverandør". Og denne tittelen er fortsatt i bruk, selv om monarkiet ble avskaffet i Østerrike i 1918. Beliggenheten ved keiserslottet bidro til å forsterke Demels gode rykte, og de var populære hos både keiserfamilien og landets borgerskap.

Anna Demel sørget for at tiden omtrent stod stille innenfor veggene til konditoriet. Hun fulgte strengt med på at tradisjonelle regler og etikette ble fulgt, ikke minst når det gjaldt interiøret. Fortsatt har de mannlige servitørene dress og svart tversoversløyfe, og damene ("the Demelinerinnen") svart kjole med hvitt blondeforkle. Og tiltalen til gjestene er formell, nesten kongelig; "Haben schon gewählt?". Den nostalgiske atmosfæren som Anna Demel jobbet for å bevare, kan nytes den dag i dag. Hun har til og med fått sin egen kake: Annatorte (Annakake).

Da området ved Michaelerplatz skulle få en ny byarkitektonisk utforming, måtte Demel flytte til nye lokaler i Kohlmarkt. Det er her du finner Demel i dag, med samme historiske sus, og de herligste kaker etter gamle oppskrifter og tradisjoner som Anna Demel passet så godt på å bevare.

Demel Shop






Med kun en glassvegg som skilte gjestene fra konditorene, hadde jeg vanskelig for å konsentrere meg om å bli ledet til et bord. Og heldigvis fikk jeg et bord med utsikt til kjøkkenet, noe som fanget oppmerksomheten min stort sett under hele måltidet.





E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park