Sacher- herligheter

Det er ingen hemmelighet at jeg er en skikkelig kakemons. Men man kan faktisk ikke besøke Østerrike uten å smake på den berømte sachertorte.

"Sacher- kake" er en type sjokoladekake som ble oppfunnet av konditoren av Franz Sacher i 1832. Det var på et oppdrag fra fyrst Klemens von Metternich i Wien.

Sachertorte består av to lag ganske tørr sjokoladebunn, med et tynt lag aprikosmarmelade mellom, og mørk sjokoladeglasur. Siden kaken i seg selv er ganske tørr, serveres den oftest med krem uten sukker.

Franz Sacher var bare 16 år da han som konditorlærling fikk i oppgave å lage en spesiell dessert til fyrst Klemens von Metternich. Franz Sachers sønn bygget Hotel Sacher i 1876, og etter dens lansering så registrerte han også varemerket for den originale Sachertorte. Den originale oppskriften på kaken er en vel bevart hemmelighet, og ligger visstnok innelåst i en safe på Hotel Sacher.

Men med suksess kommer konkurranse. Flere konditori ville ha en del av kaka. Bokstavelig talt. Det var ingen enkel prosess for Hotel Sacher å få "copyright" på denne spesielle kaken. I 1965 var Sacher Hotel involvert i en lang juridisk kamp for rettighetene, siden også konditoriet Demel hadde produsert en kake som de kalte "den originale Sachertorte". Den dag i dag lager Demel fortsatt kaken, men under navnet "Demels Sachertorte", og med følgende forskjell; aprikosmarmeladen ligger like under glasuren, og ikke mellom kakelagene

Min tyske familie tipset meg om det beste steden i Wien å spise sachertorte. Men ikke visste jeg at dette var selveste Hotel Sacher før jeg begynte å lese om det.


Utsikt rett på operaen i Wien, og med en virkelig original Sachertorte på tallerkenen.

Hotel Sacher



E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park