Likørherligheter

Noe av det som er fint med å lage ting selv fra bunnen av, er at du vet nøyaktig hva slags ingredienser du tilsetter. Produkter du kjøper kan inneholde alskens stoffer som du nesten må være kjemilærer for å skjønne hva er. Så jeg foretrekker uten tvil hjemmelagde godsaker. På den andre siden så får man også en liten pekepinn på hvor mye sukker det faktisk er i en del ting, for eksempel likør. Men det er noe som heter helg, og da nytes både eggelikør og mokkalikør med god samvittighet i mitt hus. Her er oppslrift:

Eggelikør

½ l helmelk
300 g sukker
5 stk eggeplommer
Frøene fra en vaniljestang
½ l sprit (60 %)

Kok opp melk og sukker på middels varme.
Visp sammen eggeplommer og vaniljefrø i en egen bolle.
Bland den varme melken litt etter litt i eggeblandingen. Hell alt tilbake i kjelen og varm det opp på nytt over svak varme. Rør hele tiden til det tykner.

Avkjøl kjelen i kaldt vann i vasken, husk å røre av og til for å unngå snerk. Noen velger å sile likøren for å få bort eventuelle klumper. Det gjør aldri jeg, men det er jo smak og behag.



Når melken er avkjølt blander man inn spriten, rør godt.


Hell over på lufttette flasker og oppbevar kaldt. Spriten legger seg ofte på bunnen, så rist flaskene godt før servering.



Mokkalikør

6 dl helmelk
2 ss kaffepulver
2 ss kakao
3 stk eggeplommer
5 ss sukker
2-3 dl 60% sprit

Kok opp melk, kaffe og kakao. Visp sammen eggeplommer og sukker i en bolle. Hell den varme melken i eggeblandingen, rør godt.
Hell alt tilbake i kjelen og kok forsiktig opp på nytt, husk å røre til likøren begynner å tykne.

Avkjøl kjelen i kaldt vann i vasken. Bland i spriten og hell over på lufttette flasker.


E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park