Nye sprell i Great Britain

London 2013

Nå har frøkena vært på reise igjen! Denne gangen var det "bursdagsgavetur" fra min kjære bror, og vi dro først til London og så tok vi toget til Edinburgh.

På fredag ble jeg overrasket med først en middag på Planet Hollywood, og så musikal; "Thriller Live!". Jeg elsker musikaler, og dette var en super opplevelse!



Musikalen var en hyllest til "King of pop"; Michael Jackson. Man kan si mye om denne mannen, men showet var virkelig strålende. Og vi fikk høre alle de store hitene som "Billy Jean", "Bad", "Man in the mirror", et par Jackson 5- låter, og en utrolig kul versjon av "Dirty Diana". Og selv om det var dyktige sangere i showet, så var det særlig danserne som virkelig briljerte. De gnistret av energi, og man skulle nesten tro det var siste og beste showet de noen gang skulle gjøre. Hyppige kostymeskift, kule koreografier, god kjemi danserne imellom, og "frieri" til et begeistret publikum. Full pakke!  Å være danser på West End må være alt annet enn enkelt, og konkurransen en knivskarp. Men som publikum er man heldig, for det betyr at showene man ser vil ha de absolutt beste og skarpeste artistene til enhver tid.


På lørdag fikk vi et innblikk i politikkens verden da vi besøkte Parlamentet og Big Ben. Vi var heldige å ha en svært dyktig guide, og 1 1/2 t med omvisning gikk fort.

Det var ikke lov til å ta bilder i selve parlamentet, men her er noen jeg fant på nettet:

House of Lords



Dronning Elisabeth leser sin tale under åpningen av parlamentet.

Guiden fortalte oss om hvert enkelt rom på en så interessant måte, f.eks. "Tenk dere nå at inn de dørene kommer Dronning Elisabeth, og hun skal om kort tid lese talen som åpner den nye perioden i Parlamentet". Og man sto nesten med øynene klistret på døra og forventet at Dronningen skulle gjøre sin entrè der og da.

Det politiske systemet i Storbritannia består av tre deler; Dronningen øverst, så "House of Lords" (ikke valgt av folket) og "House of Commons" (folkevalgte politikere). Men som seg hør og bør så har disse byttet plass i dag, og de folkevalgte står øverst.

Jeg kjente igjen rommet til de folkevalgte politikerne, det ser man jo ofte på tv når de har debatter. Men det jeg ikke visste var at politikerne hverken fikk snakke direkte til hverandre, eller ha med seg notater. Alle må henvende seg til "The speaker" som sitter i enden av rommet og holder orden på forsamlingen, og bestemmer hvem som skal få snakke. Og notater var ikke tillatt (bortsatt fra statsministeren vanligvis), og hvis noen hadde en liten jukselapp for å huske et godt poeng eller argument, og forsamlingen mistenkte dem for bare å lese opp, kunne de rope "Reading!" for å advare dem.

House of Commons

Dronningens trone i lordenes sal var nøyaktig på linje med "the Speaker"s stol i politikernes sal. Det var bare en veldig lang gang mellom dem. Men på grunn av en hendelse i gamle dager hvor en konge møtte opp uinvitert i politikernes sal, og tok en nokså upopulær avgjørelse, så har ikke kongelige fått adgang til denne salen. Og dette markeres på en litt morsom måte; når Dronningen har satt seg på sin gulltrone i lordenes sal, går en av hennes sikkerhetsvakter med en stav i hånden for å hente statsministeren og resten av politikerne. Men i det han kommer til politikernes sal, blir døra lukket rett foran ham, og han må banke på. Dette er for å markere at de kongelige ikke har adgang til de folkevalgtes sal, og man kan til og med se et tydelig merke på døra etter sikkerhetsvaktens stav.

Det var i det hele tatt morsomt å få oppleve hvor opptatt britene er av tradisjoner og seremonier. Dette har jeg vært klar over, bl.a. på grunn av alle seremoniene rundt de kongelige og militære minnemarkeringer. Men likevel veldig interessant å få et innblikk i politikkens verden med gamle tradisjoner.


De som er ansatt i Parlamentet, får lov til å gifte seg i kapellet der. Og vi var så heldige å få oppleve ankomsten av en spent brud, og flere elegante bryllupsgjester og damer med stilige hatter. Selve seremonien var så klart privat, men de måtte gjennom inngangshallen først, og det satte jo turistene pris på.



Så tok vi oss en båttur på Themsen, og fikk se byen fra en annen vinkel enn man vanligvis gjør. Og vi fikk oss en kopp kaffe som varmet godt etter å ha vært ute i kjølig høstvind.



Tower Bridge, City Hall og The Shard





Koselig middag med Silvie på Strada




Ved London Bridge stasjon


Denne turen har egentlig vært i Harry Potters ånd. Lasse og jeg er ihuga fans av både bøker og filmer, og skulle vel egentlig aller helst ha vært elever ved Galtvort Høyere Skole for hekseri og trolldom, og hatt timer med Magihistorie, Forsvar mot svartekunster, og stell av magiske vesener. Men virkeligheten er en annen, så da gjør vi vårt beste for å komme så nært som mulig! :-)  Og på søndag var vi med på en 2 1/2 timer lang Harry Potter- tur rundt i Londons gater. Vi hadde en engasjert og kunnskapsrik guide som viste oss forskjellige steder som ble brukt under innspillingen av filmene, og også noen interessante steder litt unna turistmassene som jeg ikke ante at eksisterte.

Dette er Millenium bridge:

Denne bruen skulle vært ferdig til tusenårsskiftet, men ble et halvt år forsinket. Og da den ble åpnet så merket folk at det gynget faretruende mye. Så ble den stengt, sjekket, og det ble konstatert at den ikke var sikker. Omfattende reparasjoner ble satt i gang, og folk ville ha svar fra arkitekten som tegnet brua om hva som hadde skjedd. Han nektet først å gi noen kommentar, men knakk til slutt sammen og skyldte på folk som krysset brua feil. Britene kan visst altså ikke krysse bruer på riktig måte. I dag kalles Milleniumsbrua også "The wobbly bridge", og var med i den 7. Harry Potter- filmen:



En av de travleste undergrunnsstasjonene i byen, London Bridge, ble stengt en hel dag pga. innspillingen av en Potter- scene. Dette kostet svimlende summer penger, men som guiden vår sa; det ble gjort unntak omtrent overalt når det gjaldt Harry Potter.


Inngangen til Magidepartementet slik vi så det:

Litt annerledes i filmen:

Man ser jernstanga og vinduet på venstre side av bygningen, brua til høyre ble faktisk bygget bare for å dekke over døra som var der. De bygget ikke hele brua, og det ble brukt et materiale som var billig og lett å jobbe med. Men likevel, bare en sånn liten detalj er et godt eksempel på omfanget av Potter- innspillingen; alt skulle være perfekt og så tro mot bøkene som mulig.


Denne gata inspirerte Rowling til Diagon Alley:




Hun som guidet oss hadde campet i 3 døgn før premieren på den siste Harry Potter- filmen i London. Hun var ikke engang den første, det var andre som var der en uke i forveien! Men de fikk sin belønning; beste ståplasser helt fremst og bilder med noen av skuespillerne. Og det var på denne premieren forfatter J.K. Rowling trøstet millioner av fans som var triste for at det var slutten på både bøker og flmer; "Om du kommer via bøkene eller storskjermen; Galtvort vil alltid være der og ønske dere velkommen hjem".


Trafalgar Square da vi var der:

Og da den siste Harry Potter- filmen hadde permiere:



Tidligere på søndag prøvde vi også flyselskapet Emirates sine kabelvogner over Themsen, og fikk noen fine utsiktsbilder:




O2- arenaen og Canary Wharf i bakgrunnen:


På mandag skjedde det store ting; tur til Warner Bros. Studios hvor store deler av Harry Potter- filmene ble spilt inn, og som har blitt åpnet for publikum. Det var MYE å se for entusiastiske Potter- fans, her er noen høydepunkter:


Daniel Radcliffe (Harry), Emma Watson (Hermine) og Rupert Grint (Ronny) sine håndavtrykk.


Inngangen til storsalen:


Rektor Humlesnurr:


Storsalen:



I filmene:




En helt fantastisk miniatyrutgave av Galtvort:

Selve Galtvort skole ble ikke bygget, så det var denne miniatyrutgaven som ble brukt under filmingen. Derfor var det viktig at den var veldig detaljert, og det var 86 stykker som var involvert i byggingen. Modellen har over 2500 små lys (i vinduer, lanterner, lykter osv.). Den har til og med miniatyrugler inni uglerommet!



Legg merke til menneskene rundt modellen, da ser man hvor enorm den er.



Smørterøl! En slags brus med "karamellskum" på toppen:


Fnattbussen:


Lasse har brukt flumpulver og kommer via flumnettet til studioet:


Professor Umbridge sitt kontor:


Magidepartamentet:


Klasserommet for eliksirundervisning:


Humlesnurrs kontor:


Til og med Prins William og Kate og Prins Harry har vært der:



"The stories we love best do live in us forever, so wether you come by book or by the big screen, Hogwarts will always be there to welcome you home".
J.K.Rowling


Vi bodde på International Britannia Hotel i London, og var fornøyd med dette. Men airconditionet fungerte ikke, og det var ikke lov til å åpne vinduene. Så for meg som fryser lett så gikk det bra, Lasse slet litt. Og da vi dro, sa han "Hade badstue!" :-)

Så tok vi toget opp til Edinburgh, og Lasse slet med å lese britisk avis:






Så nøt vi to dager i Edinburgh med god mat, godt selskap og flotte omgivelser. Ikke minst så hadde Lasse ordnet med royal overnatting; hotellet The Glasshouse, et av de fineste hotellene jeg noen gang har bodd på!  For en tur, jeg er så heldig  :-)



E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park