Titanic- museet i Belfast

Belfast september 2012.

Den mest besøkte turistattraksjonen i Belfast akkurat nå er det nyåpnede Titanic- museet. Og museet ligger nøyaktig der RMS Titanic ble bygget; på skipsbyggerfirmaet "Harland & Wolff" sitt skipsverft på havna i Belfast. Museet forteller historien om et av verdens mest kjente skip som skulle fra Southampton til New York, men sank på sin jomfrutur i 1912.



Selve bygget er designet slik at hvert hjørne er like stort som fronten på Titanic. Så når man står på bakken og ser opp på det enorme bygget, så er det akkurat sånn det ville ha vært å stått og sett opp på skipet slik hun var i all sin prakt da hun ble bygget.











Dette er de gamle kontorbyggene til "Harland & Wolff", og det var her inne man holdt på med tegninger, design, planlegging og sikkert en del diskusjoner. I 2012 var det veldig støvete og slitt innvendig, men det var planer om å pusse opp bygget og gjøre det til et hotell. Og slik ser det ut i dag:



Under den guidede turen i 2012 så fikk vi høre at rommene skulle innredes som lugarene på Titanic. Men etter noen klikk rundt på hotellets hjemmeside så ser det ut til at de valgte et moderne design likevel, men med et maritimt preg.




Slik så bygget ut en gang i tiden.


Og nå kan du slappe av med en drink her.





Disse stengene markerer hvor Titanic og søsterskipet hennes, Olympic, ble bygget. Inni museet kunne man se en video om hvordan sjøsettingen foregikk, og så så man rett ned på stedet hvor det foregikk. Veldig spennende, og rart at det er 100 år siden!


 
Her er porten hvor tusenvis av arbeidere gikk inn og ut hver dag for å jobbe. Og guiden vår fortalte at porten bare var åpen i 20min på morgenen, og var du ikke kommet deg innenfor før den stengte, så gikk du glipp av en dagslønn.


To enorme "Harland & Wolff"- kraner står fortsatt igjen på havna i Belfast.



Dette er Titanic Studios, og her spilte de inn 3. sesong av "Game of Thrones" da vi ar der. Jeg prøvde å speide etter skuespillere, kamera eller rekvisitter, men så ingenting. Vi ble fortalt at det er Tom Hanks som eier studioet. Han hadde visst spilt inn en film i Belfast, og ble inspirert og så potensiale for framtidige prosjekt i byen.




Dette er pumpehuset, og her var det full aktivitet da vann skulle pumpes inn eller ut av tørrdokken (hvor Titanic fikk sin siste finpuss).





Det er faktisk gjort forsøk på å lage en kopi av Titanic sitt skrog (eller deler av det i hvertfall) ved å bruke den originale byggeteknikken. Men det viste seg å være vanskeligere enn man skulle tro. Og guiden vår fortalte at det endte med at man måtte bruke moderne maskiner i stedet. Så 100 år gammel ingeniørkunst er ingen dårlige greier.


Tørrdokken




Denne porten var alt som skilte Titanic fra å seile ut på åpent hav, og den åpnet seg for henne den 31. mai 1911. Da hun ble sjøsatt var det kun "skallet" som var bygget (det var vel for å sjekke at hun fløt før man gjorde noe mer). Og etter hvert kom også maskiner og interiør. Porten er for øvrig bygget i samme materiale og med samme teknikk som Titanic selv, så dette er det nærmeste man kommer å ta på henne med egne hender.



Og det måtte jeg jo gjøre.....!



Det er litt vanskelig å se, men guiden viser bilde av Titanics enorme propeller. Sjekk hvor små menneskene under er! Og de står nede i tørrdokken.






Inni pumpehuset.


Tørrdokken er fylt med vann, porten åpnes, Titanic får slippe ut.






Inni museet, interessant presentasjon av all informasjonen med masse bilder, filmer, skjermer man kunne trykke på og til og med en liten "karusell" (eller, mer som en liten informasjonstur mens man satt i en vogn, men det var interessant og fint med litt avveksling).






1. klasse- lugar

 
2. klasse



3. klasse




Beskjed fra kapteinen til mannskapet da katastrofen var et faktum.



Det er umulig å se på bildet hvor høyt dette faktisk var, men tro meg; det var høyt! Og det stilasene som var rundt Titanic da hun ble bygget, var 3 ganger så høye. Ifølge guden vår så døde 8 menn under arbeidet med byggingen av Titanic, men da har man ikke regnet med de som døde av sykdom eller ettervirkningene av å  ha jobbet så lenge under så dårlige forhold.



Titanics skorstein. Hun hadde 4 stykker totalt, men brukte faktisk bare 3. Men da hun ble designet, hadde et konkurrerende rederi bygget skip med 4 skorsteiner, og "Harland & Wolff" kunne ikke være noe dårligere. Så de plasserte den skorsteinen som ikke var i bruk helt bakerst, for da ville røyken fra de andre skorsteinene drive bakover så det så ut som om alle skorsteinene var i drift. Den siste skorsteinen fungerte som en luftekanal, men hadde strengt tatt ikke vært nødvendig å ha.



Den ENESTE skuffelsen jeg kan si at jeg har etter denne flotte opplevelsen på Titanic- museet, er dette:  Det er bygget en kopi av "The grand staircase" på museet, altså trappeoppgangen på 1. klasse (også kjent for de fleste fra filmen "Titanic"; stedet hvor Jack og Rose møtes før middag). Men denne trappa var ikke med i hovedutstillingen, og kunne bare oppleves om man betalte ekstra for å være med på "Afternoon tea" eller "champagne lunch" på utvalgte dager. Dette hadde jeg ikke fått med meg før jeg faktisk var i Belfast, og jeg ble veldig skuffet. Nå i ettertid så har jeg lest blandede anmeldelser av den berømte trappa, og de fleste sier at det ikke er så "grand" som man skal ha det til, for ikke noe i rommet rundt selve trappa gir en følelse av å faktisk være på skipet. Men men, ikke noe å gjøre ved det. Det er mulig at kritikken fra besøkende gjør at også trappa blir en del av hovedutstillingen. Men som plaster på såret; man kan få en liten opplevelse av trappa likevel, for det er et sted på museet med et slags siderom hvor det er 3 store skjermer på veggene. Og her kan man stå og oppleve å komme opp fra maskinrommet, gjennom 1. og 2. klasse og opp den berømte trappa. Det er faktisk veldig stilig, og en ok erstatning.




Her kunne man utforske området rundt vraket av Titanic, og på skjermene kunne man se på og lese om diverse gjenstander som var blitt funnet.
I dette rommet fant jeg også ut at det hadde blitt plassert minneplaketter nede på vraket av Titanic (bl.a. en med det amerikanske flagget på). Og for meg så ble det helt feil, som om man hadde rørt ved noe som burde få ligge i fred og urørt. Men Danielle reagerte ikke på det, så man er jo forskjellige.


Jeg kan anbefale alle som reiser til Belfast å ta en tur innom Titanic- museet, det er virkelig en opplevelse! Sørg for å få med dere "Titanic walking tour" også som tar dere med til kontorene og tørrdokken. Og Lasse og jeg var kjempefornøyd med guiden vi hadde; hun var engasjert og energisk gjennom hele turen (som varte ca 1 1/2t), og kunne virkelig det hun snakket om. Veldig spennende!



E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park