Sjokolade og julelys

Orlando 2015

Den siste uka i USA så utforsket Debra og jeg Orlando og Key West. I Orlando kjøpte vi et 3- dagerspass på noe de kalte "iTrolley" og det var busser som egentlig så ut som trikkevogner.



Og disse bussene gikk regelmessig mellom de mest populære attraksjonene i Orlando. Veldig lettvint og effektivt.
På søndag tok vi turen til Orlando Premium Outlet. Det er et senter hvor kjente merkenavn som Puma, Gucci, og Tommy Hilfiger har såkalte outlet- butikker hvor alt selges til redusert pris. Men jeg kjøpte ingenting. Det er noe med at selv om en veske er redusert fra 3000kr til 2000kr, så er det mye penger likevel. Men morsomt å gå rundt og kikke. Og så fikk vi oss en kaffekopp i sola.

Så dro vi til Chocolate Kingdom og lærte om hvordan man lager sjokolade. Det må jeg si var interessant! Jeg har spist en del sjokolade i mitt liv, men aldri tenkt over hvor den faktisk kommer fra og hvordan den blir laget. For det første så framstilles sjokolade av bønner fra kakaotrær. Og denne typen tre er utrolig sårbart. De vokser kun i områder i nærheten av ekvator (pga. temperaturen), og de trekker til seg lukter fra lufta rundt seg. Så hvis det f.eks. har vært en brann, og mye røyk i lufta, så vil kakaobønnene få en røyksmak. Og blomstene på treet er de som gjør at treet blir bestøvet og sprer seg, men disse blomstene er så små at det er kun mindre insekter som kan komme til. Ikke en jobb for en tykk og god humle altså.
Kakaofruktene kan ikke ristes ned fra treet, det er treet alt for sårbart til. De må skjæres ned med kniv en og en, og så deles over så man kan få ut kakaobønnene. Og disse er dekt av et slags hvitt slim som man tar bort ved å la bønnene tørke over flere dager. Og kakaobønder snur og vender på disse regelmessig for å få bort så mye som mulig av fuktigheten.

Så blir bønnene transportert til diverse instanser for å begynner prosessen med å lage sjokolade. Vi hadde en veldig flink guide som var god til å fortelle, og vi fikk smake på både kakaobønner, råsjokolade (før den blir tilsatt sukker og melk) og melkesjokolade.









Vi fikk til og med designe vår egen sjokolade. Jeg valgte melkesjokolade, mandler og peanøttsmør.






Og så var vi i Hollywood Studios, Disney World for å se på julelysene. Men først så vi dette fine på himmelen:


Det ble etter hvert "Love u Jesus".

Og da det ble mørkt så var det tid for julelys, på den amerikanske måten så klart, og da spares det ikke på noe;










E x

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Svekaker fra Beiarn

Ekstra grove bonderundstykker

Piknik i Hyde Park